Minun ilmastotaitoni

Eeva Talvikallio: Uskallatko ottaa talouden haltuun?

Elävä talous -kirjan kirjoittaja-kääntäjä Eeva Talvikallio rohkaisee näkemään talouden rahavirtoja laajemmin: se on oman ja toisten toimeentulon ja hyvinvoinnin turvaamista nyt ja tulevaisuudessa. Monimuotoiset toimeentulon keinot lisäävät joustavuutta ilmastokriisissä. ”Sun ei tarvitse olla suorittanut taloustieteen perusopintoja voidaksesi kokea hallitsevasi sun taloutta ja kokea, että voit oman talouden hallintasi kautta vaikuttaa myös laajemmin.”

Eeva pitää kättä hirsiseinällä ja katsoo kameraan 📀

Käsikirjoitus, ohjaus: Henna Laininen

Äänisuunnittelu: Eero Nieminen

Haastateltava: Eeva Talvikallio

Kuvat: Haastattelun kansikuva – Eero Nieminen

Eeva kasvimaalla – Samuli Schielke

Ruokaosuuskunta Oma Maa – Ulla Pulkka

Dyykkaussaalis – Henna Laininen

Eeva Kööpenhaminan ilmastomielenosoituksessa – Marissa Varmavuori

Eeva Rompetorilla – Lauri Dammert

Nosturit iltaruskossa, suurkaupunki, mato mullassa, vesipisaroita lehdillä ja kasvimaan kastelua – Arttu Stoor

Muut kuvat – Eeva Talvikallio

Kuvankäsittely: Arttu Stoor

Verkkototeutus: Samuli Kaipiainen, Viiksipojat

Lähteet:

Kertojan esittämät, talouteen liittyvät kysymykset olivat lainauksia kirjasta Elävä talous.

J. K. Gibson-Graham, Jenny Cameron, Stephen Healy & Eeva Talvikallio: Elävä talous – Yhteisen tulevaisuuden toimintaopas, Vastapaino, 2019. Teos perustuu Gibson-Grahamin, Cameronin ja Healyn englanninkieliseen alkuteokseen Take Back the Economy: An Ethical Guide for Transforming our Communities (Minnesota Press, 2013), jonka Talvikallio on täydentäen, päivittäen ja osin uusiksikirjoittaen suomentanut yhteistyössä alkuteoksen kirjoittajien kanssa.

Eeva Talvikallio: "Mitä puhe taloudesta tekee?” (Voima 26.7.2016)

Maria Joutsenvirta & Arto O. Salonen: Sivistys vaurautena – radikaalisti, mutta lempeästi kohti kestävää yhteiskuntaa (Basam Books, 2020)

Kiitokset: Knuutilan kartano, Ruokaosuuskunta Oma Maa, Attac, Paavo Järvensivu, Tiina Lehikoinen

Harjoite: Talouden jäävuori


Syvennä oppimaasi:

Opas talouden haltuunottoon: J. K. Gibson-Graham, Jenny Cameron, Stephen Healy & Eeva Talvikallio: Elävä talous – Yhteisen tulevaisuuden toimintaopas (Vastapaino, 2019)

Eeva Talvikallion artikkeli Elävä talous -teoksen taustalla vaikuttavasta, feministisen talousteorian ja yhteisötalouksien tutkimuksen uranuurtaja J. K. Gibson-Grahamin työstä ja taloutta koskevasta ajattelusta: "Mitä puhe taloudesta tekee?” Voima 26.7.2016. https://voima.fi/artikkeli/2016/mita-puhe-taloudesta-tekee/

Eeva Talvikallion esitelmä Elävä talous -teoksesta ja J. K. Gibson-Grahamin työstä ja teoriasta Anarkiaa ja burgereita -luennolla Tampereella vuonna 2019: https://www.youtube.com/watch?v=O79YGRHcI2c

Lisää tietoa J. K. Gibson-Grahamin talouden moninaisuutta ja muuttuvuutta korostavasta talousajattelusta sekä runsaasti aiheeseen liittyviä opintomateriaaleja löytyy Community Economies Institute -tutkija-aktivistiverkoston verkkosivuilta (englanniksi): http://communityeconomies.org/

Hyvinvointiyhteiskunnan ja talouden uudelleenajattelua: Maria Joutsenvirta & Arto O. Salonen: Sivistys vaurautena – radikaalisti, mutta lempeästi kohti kestävää yhteiskuntaa (Basam Books, 2020)

Play Pause