Ari Räsänen ja Pinja Sipari: Osaatko hankkia ruokaa läheltä?
Helsinkiläinen kolmen lapsen isä Ari Räsänen valmistautuu niukentuvien resurssien aikaan pyyntitaitoja opettelemalla. Oikein pyydetty villikala on ilmastoystävällinen herkku. ”Itellä se suurin tyydytys tulee siitä, että voi saada ruokaa ihan omin käsin.”
Kaupunkiviljelyaktiivi Pinja Sipari kannustaa kokeilemaan ruoan kasvattamista lähiympäristössä. Hermannin puutarhan yhteisöviljelmällä Helsingin Vallilassa tutustuu lähiseudun ihmisiin ja monimuotoiseen kaupunkiluontoon. ”Semmosta yleistä turvallisuudentunnetta elämää kohtaan viljely voi lisätä.”





















Käsikirjoitus, ohjaus: Henna Laininen
Äänisuunnittelu: Eero Nieminen
Kertoja: Henna Laininen
Haastateltavat: Ari Räsänen, Pinja Sipari
Haitari: Johannes Birlinger
Kuvat:
Ongenvapa – Arttu Stoor
Järvikalojen fileitä, savustettuja ahvenia lautasella ja ahven koukussa – Ari Räsänen
Muut kalastuskuvat – Eero Nieminen
Hermannin puutarhan kuvat – Arttu Stoor
Kuvankäsittely: Arttu Stoor
Verkkototeutus: Samuli Kaipiainen, Viiksipojat
Lähteet: Suomen Vapaa-ajankalastajat, www.vapaa-ajankalastaja.fi
Kiitokset: Suvi Sinervo, Hermannin puutarha
Harjoite: Ruokaa lähiympäristöstä
Syvennä oppimaasi:
Lisää vinkkejä kalastusharrastuksen aloittamiseen Suomen Vapaa-ajankalastajien sivuilla: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/
Lisää vinkkejä kestävien kalalajien valintaan ja kalareseptejä Marttaliiton sivuilla: https://www.martat.fi/blogit/kestavasti-keittiossa-valintoja-kala-apajilla-valitse-sinakin-kalaakestavasti/
Lisää vinkkejä viljelyharrastuksen aloittamiseen Dodo ry:n Kaupunkiviljely-sivuilla: https://kaupunkiviljely.fi/
Kiinnostaako ekologisesti kestävien lähiympäristöjen suunnittelu? Tutustu permakulttuuriin Pohjoinen permakulttuuri -blogissa: https://pohjoinenpermakulttuuri.wordpress.com/permakulttuuri/